Şehir Planlama Dairesi önderliğinde Lefkoşa Türk Belediyesi ve Gönyeli Alayköy Belediyesi’nin çalıştığı Başkent Lefkoşa İmar Planı’nda sona gelindi.
Yeni plan bir gereksinim… Başkent’te en son 2012 yılına hayat bulan imar planı, Gönyeli ve Alayköy’ü de içine alacak şekilde yeniden hazırlandı. KIBRIS’a konuşan Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı ve Gönyeli – Alayköy Belediyesi Başkanı Hüseyin Amcaoğlu, yeni planın bir gereksinim olduğuna dikkat çekerek, Başkent’in artık planlı bir şekilde büyümesinin sağlanacağına vurgu yaptı.
Yeni imara açılacak alanlar… Lefkoşa Türk Belediyesi sınırları içinde 212 ha’lık alanın imara açılacağını belirten Harmancı, sadece konut değil; sanayi, depolama, oto galeri alanları ve eğitim sosyal hizmet, spor alanlarının da bu alana dahil olduğunu kaydetti. Harmancı, konut olarak imara açılan alanların Hamitköy ve çevresinde; Kuzey çevre yoluna kadar olan kısmı ile Lefkoşa-Gazimağusa anayolunun güney doğusunda yer alan bir kısmın olduğunu açıkladı.
Ticari canlılık gelecek… Yeni imar planının Gönyeli’ye ticari olarak canlılık getireceğini söyleyen Amcaoğlu, Atatürk Caddesi’ndeki ticari izin Gönyeli futbol sahası öncesinde noktalanıyordu. Dünya Oto’ya kadar çevre yolunun geçeceği yere kadar ticari izin sağlanmış olacak. Şehit Hüseyin Amca Caddesi’nden Kanlıköy’e kadar da ticaret açılacak. Alayköy’de de ana caddede ticari iznin verilmesi ile caddelerin bütünleştirilmesini sağlayacağız” dedi.
Emine Gül ÖZER
Gelişen ekonomik faaliyetler ve artan nüfus Lefkoşa’daki imar planının geliştirilmesini gerekli kıldı. Uzun bir süredir çalışılan Başkent Lefkoşa İmar Planı ete kemiğe büründü.
Şehir Planlama Dairesi önderliğinde Lefkoşa Türk Belediyesi ve Gönyeli Alayköy Belediyesi’nin çalıştığı plan alınan önerilerle şekillenip Birleşik Kurul’a sunuldu.19 Aralık’a kadar Birleşik Kurul’un çalışmaları tamamlaması ve belediye meclislerinde değişikliklerin onaylanmasıyla birlikte 20 Aralık’ta Başkent Lefkoşa İmar Planı’nın yürürlüğe girmesi planlanıyor.
Yeni imar planı ile neler değişiyor? Hangi bölgeler imara açılıyor, nerelere ticari izinler veriliyor? KIBRIS muhabiri bu soruların yanıtını almak için Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) Başkanı Mehmet Harmancı ve Gönyeli – Alayköy Belediye Başkanı Hüseyin Amcaoğlu ile görüştü.
Harmancı: İmar planı 2012’den bu yana yenilenmedi
LTB Başkanı Mehmet Harmancı, Başkent Lefkoşa İmar Planı’nın 2012 yılındaki son değişikliğinden bu yana Lefkoşa’nın üzerinde gerek nüfus gerekse alt ve üst yapı anlamında büyük bir baskı oluştuğunu ifade ederek, “Dördüncü revizyon bu sorunları tek başına çözmeyecek olsa da Lefkoşa’nın kimi güncel sorunlarına çözümler getiriyor.” dedi.
Harmancı bu önerileri ortaya koydu:
“Örneğin, şehrin merkezinde atıl durumda kalmış terminal alanı için yeni bir otobüs depolama alanı önerilmiş, böylece bu alanın taşıdığı potansiyelin değerlendirilebilmesine imkan tanınmıştır. Bir diğer olumlu gelişme, oto galerilerin önemli ticaret akslarındaki yer işgallerini engellemek için öneri hastanenin kuzeyinde bir oto galeri alanı önerilmesidir.
Ulaşım sistemindeki öneriler de hem Lefkoşa’nın trafiğini hafifletecek hem de yakın gelecekte açılmasını umduğumuz yeni geçiş kapılarının etkili biçimde kullanılmasına katkı sağlayacak. Buna ek olarak, Lefkoşa’nın açık ve yeşil alanlarının artırılması ve bir ağ içerisine oturtulması Belediye olarak bizim de çok önemsediğimiz bir nokta, böylece kentsel yaşam kalitesinin artmasına katkı sağlanacak.”
Öncelikli Alan Planı
Başkan Harmancı’ya göre bu revizyonla birlikte en büyük değişikliğin ilk kez yapılan Öncelikli Alan Planı olduğuna değindi. Harmancı, “Surlar içi ve kuzeyini kapsayan Merkezi İş Alanı eskiden sadece tek bir leke olarak gösterilip, tüm yapılaşma koşulları genel hatlarıyla buna göre belirlenirken, artık bu alan detaylandırıldı ve her bölgenin kendine özgü dinamikleri çerçevesinde yeni koşulları belirlendi.” dedi.
“Şahsen büyük önem verdiğim bir diğer değişiklik, İklim Değişikliği, potansiyel riskli alanlar ve yüksek katlar gibi çağdaş konulara ilişkin politikaların plana entegre edilmiş olmasıdır.” diyerek sözlerine devam eden Harmancı, depreme karşı dayanıklılığın geliştirilmesi için özendirici önlemlerin bunlar arasında sayılabileceğini söyleyerek şu örneği verdi:
“Örneğin, tehlike arz eden binaların yeniden inşasını ya da sanayi faaliyetlerinin taşınmasını teşvik etmek amacıyla ek kat ve inşaat izni verilmesi bu önlemler arasında. Böylece, önceki plan dönemlerinde eksik kalan ve ivedilik teşkil eden bazı konular plana dahil edilmiş oldu.”
Lefkoşa’da nereler imara açılacak, nereler kapanacak?
Harmancı yeni imar planının en çok merak edilen konusu olan nerelerin imara açılıp, nerelerin kapacağı sorusunu yanıtladı:
“İmara açılacak alanlar belirlenirken risk potansiyeli olan alanlar (jeolojik, sel taşkını vb.), tarımsal araziler gibi doğal eşikler ve kentsel altyapıya yakınlık gibi yapay eşikler dikkate alındı. Kurumlar ve halktan gelen talepler de bu çerçevede değerlendirildi. Lefkoşa Türk Belediyesi sınırları içinde 212 ha’lık alan imara açılıyor ama bunun hepsi konut değil; sanayi, depolama, oto galeri alanları ve eğitim sosyal hizmet, spor alanları da bu sayıya dahil. Konut olarak imara açılan alanlar genellikle Hamitköy ve çevresinde; Kuzey çevre yoluna kadar olan kısmı ile Lefkoşa-Mağusa anayolunun güney doğusunda yer alan bir kısım alan.”
170 bin metre karelik oto galeri alanı
“Yeni eklenen 170 000 metre karelik (17 ha) oto galeri alanı ticari anlamdaki en büyük değişikliktir” diyen Mehmet Harmancı, “Hamitköy ve Lefkoşa’da yer alan oto galerilerin buraya toplanmasının hedeflendiğini kaydetti. Onun dışında LTB sınırları içerisinde mevcutta yer alan birçok faaliyet koridoru / ticaret aksı uzatıldı ya da genişletildi ve özellikle imara açılan alanlardaki gelişmelere bağlı semt merkezleri ticari alan olarak önerildi.” ifadelerini kullandı.
“Bu revizyon bir ihtiyaçtır”
İmar planının Lefkoşa’ya kazandıracakları konusuna da açıklık getiren Başkan Harmancı, sözlerine şöyle devam etti:
“1979 yılında bir gün yeniden birleşecek bir Lefkoşa hayaliyle iki toplumlu ortak bir proje olarak çalışılmaya başlanan Lefkoşa İmar Planı, Kıbrıs’ın kuzeyinde 2001 yılında yasallaşmıştı. Her beş yılda bir şehrin değişen koşulları ve ihtiyaçları dikkate alınarak revize edilmesi gereken imar planı en son 2012 yılında değiştirilmiş, ancak bu değişiklikte kent hakkı, sosyal adalet ve sürdürülebilir kalkınma gibi temel ilkeler değil, belli kesimlerin menfaatleri ve rant dağıtımı önceliklendirilmiş, şehrin dokusunu ve kimliğini bozacak yapılaşmaların önü açılmıştı. Son 10 yılda yaşanan plansız nüfus patlaması, şehrin yol ve altyapı kapasitesi göz ardı edilerek eğitim ve ekonomi gibi alanlarda yürütülen devlet politikaları Lefkoşa’nın üzerinde çok ağır bir yük yaratmıştır, Lefkoşalıların hayatını zorlaştırmıştır. Dolayısıyla bu revizyon bir ihtiyaçtır. Sadece gelecekteki gelişmelerin planlı şekilde ilerlemesiyle kaliteli yaşam çevrelerinin oluşturulması için değil, İklim değişikliği gibi dünya gündemini oluşturan konularla bizim de dünyaya paralel şekilde gelişebilmemiz için.”
Hüseyin Amcaoğlu: Taleplerimiz kamusal
Gönyeli – Alayköy Belediye Başkanı Hüseyin Amcaoğlu, Lefkoşa İmar Planı değişikliği kapsamında taleplerinin yoğunlukla kamusal olduğuna dikkat çekti, “bireysel taleplerde var tabi ki.. 5 yılda bir revize edilmesi gereken Başkent imar planı 2011’de edildi en son.. 12-13 yıldır herhangi bir revizyon olmadı. Sayın Harmancı ile birlikte Şehir Planlama Dairemiz il biz bu süreci başlattık.. Vatandaş da bireysel talepleri konusunda 13 yıldır bekliyor.. Talepleri aldık, bunları teknik arkadaşlar değerlendirdi, Şehir Planlama Dairesi uygun görülen noktaları imara açtı, uygun görülmeyen taleplere ret verildi. Bizim belediye olarak taleplerimiz ise kamusal talepler oldu..” ifadelerini kullandı.
Taleplerini örnekleme ile aktaran Amcaoğlu, “örneğin villa bölgesi, iki kat bölgelerinde yüksek kata izin verilmemesine yönelik girişimlerimiz oldu.. İklim krizi ve sel baskınlarına yönelik bazı çalışmalarımız var. Bunların planda yer almasını istedik.. Eğitim konusunda okul yerleri, nüfusa ve gelişmeye göre ilkokul, ortaokul, lise ihtiyacı var bölgemizde.. Bunlara ilişkin yerlerin ayrılmasına yönelik çalışmalarımız oldu, belli bölgelerde kaldırımların genişletilmesi gereksinimi var. Ulaşımla ilgili Kuzey Çevre yolu ile ilgili çalışmalar ile başka yol çalışmaları var. Bunların hayat bulması yönünde taleplerimiz oldu.” dedi.
Belli noktada sonlanan ticarete canlılık gelecek
Yeni imar planının ticari olarak canlılık getireceğini aktaran Başkan Amcaoğlu, “ticarete açık caddelerimiz var, bunlar belli noktalarda sonlanıyordu, bunları bütünleştirdik. Örneğin Şehit Hüseyin Amca Caddesi, Atatürk Caddesi’nde Gönyeli futbol sahasından önce ticaret bitiyor, Dünya Oto’ya kadar çevre yolunun geçeceği noktaya kadar ticaretin açılması gerçekleşecek. Gönyeli’nin içerisinde Şehit Hüseyin Amca Caddesi – Kanlıköy’e kadar ticaretin açılmasını talep ettik.. Alayköy’de yine ana caddede ticaretin açılması bunların tamamlanması, bütünleştirilmesi anlamında adımlarımız oldu. Bunun gibi çalışmalar yer aldı.” şeklinde konuştu.
Başkan Amcaoğlu, bunların yanı sıra önemli taleplerine ilişkin de açıklamalarda bulundu. Ucuz konuta erişim sağlanabilmesi yönünde yaptıkları çalışmaları gündeme getirdiklerini belirten Amcaoğlu, depreme dayanıklı olmayan binaların yıkılıp yeniden imarı noktasında bir takım avantajlar sağlanması gerektiği konularına yer verdiklerini belirtti.
“Kanlıköy’le ilgili bir çalışmamız var, bilim insanlarına hazırlattığımız bu çalışmanın yer bulmasını talep ettik. Kanlıköy’de bir takım beton kanallar, dere çekilişlerinin alınması, bundan sonra gelecek olan imarlarla ilgili önceden belli koşulların imar planında yer almasıyla ilgili. Çünkü baskın riski olan bölgeler..” diyen Amcaoğlu, kentin en önemli noktasındaki akaryakıt ve gaz dolum tesisinin kaldırılmasıyla ilgili de talepleri olduğunu anlattı.
Başkan Amcaoğlu, “gaz dolum tesisi ve benzin istasyonunun buradan kaldırılması için cezbedici bir şey sunulması lazım mal sahiplerine.. Bunların kaldırılması halinde buradaki imarla ilgili bir takım avantajlar sağlanması yönünde çalışmalarımız oldu.” dedi.
Yorumlar kapalı.