
Ayşe BULUT
Bafra Halk Plajı yakınlarında bulunan tuzlu su göletinde hafta sonunda meydana gelen balık ölümlerinin, göletteki oksijen seviyesinin düşmesi nedeniyle gerçekleştiği belirlendi.
Göletin renginin kızıl kahveye dönerek, balıkların ölmeye başlamasının hemen ardından balıkların kurtarılabilmesi için Mehmetçik Belediyesi’nin denizden yaptığı su takviyesinin, göletteki birçok balığın hayatını kurtardığı bildirildi.
Hayvancılık ve Su Ürünleri Dairesi’nin Bafra Göleti’nde yaptığı ölçümlerde oksijen oranının olması gerekenin kat kat altında olduğu tespit edildi ve balık ölümlerinin de bu nedenle olduğu belirlendi. Mehmetçik Belediyesi’nin yaptığı su takviyesini yerinde bulan daire yetkilisi, bunun çok sayıda balığın hayatını kurtardığını, ancak oksijen seviyesinin düşmemesi için de bu takviyenin bir süre daha devam etmesi gerektiğini bildirdi.
Yosun ölümleri nedeniyle rengi değişen ve oksijen seviyesi düştüğü için balık ölümleri gerçekleşen gölette dün temizlik yapıldı. Çevre Koruma Dairesi, Hayvancılık ve Su Ürünleri Dairesi, Mehmetçik Belediyesi ve Kaya Artemis Otel’in personel desteği ile göletten yaklaşık 2 bin ölü balık toplandı. Ölü balıklar belediye tarafından imha edildi.
Sarıçizmeli: Konu speküle edildi
Mehmetçik Belediye Başkanı Cemil Sarıçizmeli, cumartesi gününden beri kamuoyunu meşgul eden balık ölümlerinin bazı kesimlerce speküle edildiğini belirterek, “Ülkemiz turizminin baltalanmasına yol açacak açıklamalar yapıldı. Çok hoş değildi bu açıklamalar. Biz, uzman arkadaşlarla değerlendirdik, gerekli tahlilleri yaptırdık ve balıkların ölümünün doğal nedenlerden olduğunu belirledik, içimiz rahatladı” dedi.
Çevre Dairesi ve Kaya Artemis Otel’in katkılarıyla dün göletteki ölü balıkların toplandığını ve imha edildiğini söyleyen Sarıçizmeli, göletteki kokunun birkaç gün daha devam edeceğini, ancak göletin normale döndüğünü dile getirdi.
“Su kesilirse 48 saatte hepsi ölür”
Çevre Koruma Dairesi Gazimağusa Şubesi’nin doğal hayattan sorumlu personeli olan Burak Çelik, iki gündür daire olarak gölette çalışma yürüttüklerini belirterek, Çevre Koruma Dairesi Müdürü Abdullah Begüm’ün pazar günü bölgeye gidip incelemelerde bulunduğunu söyledi.
Balıkların durumundan ölümlerin sadece cumartesi günü gerçekleştiğini düşündüklerini belirten Çelik, Mehmetçik Belediyesi’nin denizden yaptığı su takviyesinin yerinde bir davranış olduğunu ve bunun da daha fazla balık ölümünün önüne geçtiğini vurguladı.
Gölete aktarılan temiz suyun bir süre daha devam etmesi gerektiğini, suyla birlikte gelen oksijenin balıkları hayatta tuttuğunu dile getiren Çelik, bu takviyenin durması halinde 48 saat içinde göletteki balıkların hepsinin öleceğini belirtti.
Bakanlıktan 11, Artemis Otel’den 5 ve Mehmetçik Belediyesi’nden de 6 personelin dün 2 saat boyunca göletteki ölü balıkları topladığını kaydeden Çelik, göletten yaklaşık 2 bin ölü balık temizlediklerini, mümkün olduğunca ölü karidesleri de toplamaya çalıştıklarını anlattı.
Çelik, “Hayvancılık Dairesi’nin bugün gölette yapmış olduğu oksijen ölçümleri, normal değerlerin kat kat altında çıktı. Ve bizim de tahmin ettiğimiz gibi balıklar oksijensizlikten öldü. Bu ölüm sadece bu gölette gerçekleşmedi. Kıbrıs’taki bütün denizle bağlantısı kesilen göletlerde gerçekleşiyor. Dolayısıyla bu normal bir şeydir. Bunun adı doğal seleksiyondur. Müdahale etmezseniz doğa dengesini kendi buluyor. Burada da bizim müdahalemizden dolayı aslında birçok balık kurtuldu. Mehmetçik Belediyesi’nin buraya verdiği temiz su olmasa balıkların yüzde 90’ı ölecekti. Gerek sudan, gerekse ölü balıklardan numune alındı. Analizler yapılacak, sonuçlar da en kısa sürede açıklanacak” diye konuştu.