
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’na atanalı henüz iki ay olan Çavuş, bu süre içerisindeki icraatları ve bundan sonraki hedeflerine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu:
Gençler üretimle buluşacak
TİKA ile proje…Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş, en büyük hedefinin kırsalda gençleri üretimle yeniden buluşturmak olduğunu belirterek, bu konuda TİKA ile proje geliştirdiklerini söyledi. Çavuş, “Devlet Üretme Çiftliği’nde birinci sınıf 600 baş hayvanı genç üreticilerimize vereceğiz” ifadelerini kullandı.
2024’te günü gününe ödeme… Üreticinin yıllardır en büyük sorununun, alacaklarının zamanında ödenememesi olduğunu söyleyen Hüseyin Çavuş, bekleyen ödemeleri yapmaya başladıklarını kaydetti. Çavuş, “2024 yılında ödemeler günü gününe yapılacak ve üreticinin ‘Günü geçti, paramı alamadım’ sorunu ortadan kalkacak” dedi.
“Topraklarınızı satmayın” çağrısı… Ülkedeki toprak satışı konusuna değinen Hüseyin Çavuş, bugün gelinen durumu eleştirdi, toprak sahiplerine çağrıda bulundu. “Topraklarınızı satmayın” diyen Çavuş, üretimin her geçen gün değer kazandığını ifade ederek, üretimin uzun vadede halka ve ülkeye kazandıracağını kaydetti.
“Haziran 2024’te ilk hellimi satacağız”… Hellim tescili ve satışı ile ilgili süreç hakkında da bilgiler veren Hüseyin Çavuş, hellim tesciline çıkılan yolculukta sona doğru gelindiğini ve Haziran 2024 içerisinde Yeşil Hat Tüzüğü çerçevesinde ilk hellim ihracatını gerçekleştirmeyi hedeflediklerini ifade etti.
Müslüm BAYUK
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş, bakanlık icraatları hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
Çavuş, göreve geldiği zaman ilk işinin geri kalmış ödemeleri ve üreticilerin alacaklarını kapatmak olduğunu söyleyerek, 2024 yılında Maliye Bakanlığı ile birlikte üreticilerin alacaklarının planlanacağını ve gününde ödeme yapılacağını kaydetti.
Gençleri üretimle buluşturmanın en büyük hedefi olduğunu söyleyen Çavuş, bunun için TİKA ile geliştirdikleri projeden bahsetti.
Göreve gelmesiyle birlikte halk sağlığına yönelik denetimleri artırdıklarını anlatan Çavuş, harnupta yaşanan sorunun nedenlerini anlattı, hükümetin buradaki pozisyonunu ele aldı.
Çavuş, KIBRIS TV’de yayınlanan Her Şey Masada programında Halil Esendağlı’nın sorularını yanıtladı.
Üreticiye verilen doğrudan gelir desteği konusuna ilişkin yeni çalışmalar yaptıklarını belirterek, daha detaylı bilgileri çalışma sona erdikten sonra açıklayacaklarını söyleyen Çavuş, “Ama şunu ifade edelim; alışılagelmiş doğrudan gelir desteklerinden artık çıkacağız, doğrudan gelir desteklerini daha verimli kılabilmek adına üretimi nasıl daha iyi rekolteyi yükseltebilir noktada destekleyebiliriz. Üretimi sadece tohumda ve arazide değil, topraktan sofraya ulaşması noktasına nasıl yansıtabiliriz çalışmasını sürdürüyoruz. 2024 yılı bütçesiyle birlikte bu politika hayata geçecek” dedi.
“Her iki haftada bir ödeme yapıyoruz”
Mali sıkıntılar nedeniyle ödemelerde yaşanan aksamalarla ilgili çalışmalar yaptıklarını anlayan Hüseyin Çavuş,
“Mali konulardaki sıkıntıyı şöyle çözdük; göreve geldiğimiz günden itibaren yaptığımız ilk şey ödeme planımızın çıkartılması oldu. Gerek üreticinin hızlı bir şekilde beklediği ödemeleri gerekse teşvik alacaklarını geçmiş olanları ki tamamen geçmişti, bunları hızlı bir şekilde planlayıp ödemeydi. Maliye Bakanı’yla yaptığımız toplantıda bu planı yaparak hayata geçirdik. Neredeyse her iki haftada bir ödeme yapıyoruz” dedi.
Göreve başladıktan sonra doğrudan gelir desteğinin 97 milyonunun ödenmesini sağladıklarını, ertesi hafta 13 milyon 500 bin TL’lik narenciye teşvik priminin ödendiğini anımsatan Çavuş, bugün de gübre desteğinin yüzde 50’sini ödeyeceklerini müjdeledi.
Çavuş, bundan sonraki süreçte akaryakıt, dolu zararı ve kuraklık tazminatlarını ödeyerek ödeme planını bitirmeyi planladıkları bilgisini vererek, “Bankada listeler onaylandı, Tarım Bakanlığı’ndan çıkışı yapıldı, Maliye Bakanlığı’nda da sağlaması yapıldı. Bankada da işlem tamamlandı ama küçük bir sıkıntıdan dolayı pazartesiye kaydı. Pazartesi sabah üreticinin elinde olacak” diye konuştu.
Günü gününe ödeme
2024 yılında bu planlamanın devam edeceğini ve günü gününe ödeme yapmayı hedeflediklerini anlatan Hüseyin Çavuş, sözlerine şöyle devam etti:
“Bu önümüzdeki yılda 2024 yılı bütçesi bütçeleştikten ve bütçe hemen açıldıktan sonra bu takvim Maliye Bakanlığı’nda olacak ve Maliye Bakanlığı da kendine göre ayarlayıp bu ödemeleri günü gününe yapacak. Artık üreticinin ‘Günü geçti, paramı alamadım’sorunu ortadan kalkacak. Hem biz hem de Maliye Bakanlığı bu disipline uyacak.”
“Hedef, gençleri üretimle buluşturmak”
Hüseyin Çavuş, kırsalda gençleri üretimle barıştırmak istediğini belirterek, “Biz gençlerle birlikte dört elle üretime sarılmak istiyoruz ve gelişen değişen dünya şartlarında tabii ki tarım da değişiyor, üretim şartları değişiyor, iklim şartları değişiyor. Tüm bunları vereceğimiz eğitimlerle birlikte yeni ve genç üreticilerimizi sisteme katarak çaba sarf etmek ve ekonomide güçlü bir katma değer yaratmak en büyük amacımızdır” ifadelerini kullandı.
“Ülkede ilk kez harnup desteklendi”
Harnup üreticisinin fiyat sıkıntısı ve bu konuda yaşanılan sürece ilişkin değerlendirmelerde bulunan Hüseyin Çavuş, ilk kez hükümetin harnup üreticisine destek verdiğini kaydetti.
Üreticinin elinde harnubun kalmasının nedeninin dünyadaki istikrarsız politikadan kaynaklandığına değinen Çavuş, “23 Euro olan harnubun çekirdek fiyatını bir gecede 1,5 Euro’ya düşürdüler. Bu da harnup üreticisine sıkıntı yarattı” dedi. Harnubu ihraç etmek için her yolu denediklerini ama bu şartlardan dolayı herhangi bir alıcının bulunamadığını anlatan Çavuş, Binboğa’nın elinde geçen yıldan kalan 48 ton çekirdek olmasına rağmen bir ilk gerçekleştirdiklerini söyledi. Çavuş, “Geldiğimiz noktada, Başbakanımızın talimatlarıyla harnubun 10 TL’sini Binboğa ödüyor, diğer 10 TL’sine kilo başına hükümetimiz destek veriyor, üreticiye 20 TL kilogram başına destek olacağız” şeklinde konuştu.
2 bin-2 bin 500 civarı rekor bir rekolte beklediklerini dile getiren Çavuş, “Harnup bir ateş duvarıdır. Bu ateş duvarını da ormanlarımızı korumak amaçlı yeniden dikimini sağlamak istiyoruz. O yüzden ben bu fiyat için ‘Hayırlısı olsun’ diyorum ve ülkemizde ilk kez bir harnubun desteklendiği bir yılı görüyoruz” ifadelerine yer verdi.
“Tatlısu yakınlarında fabrika kurmayı hedefliyoruz”
Harnubu sadece üretmek değil; işlemenin de önemli olduğunu belirten Hüseyin Çavuş, sözlerine şöyle devam etti:
“Harnubun ihracatı çok önemli ama kendi ülkemizde harnubu işletip kullanabilmek bizim için daha önemli. Turizm Bakanı’yla görüştüğümüzde Binboğa’nın elinde pekmez fabrikası olduğunu söylediler, Tatlısu yakınlarında bir fabrika kurmayı hedefliyorlar. Bizim de bu konuda bir çalışmamız var yine bu fabrikaya yakın bir mekanizasyonu ülkemize getirip ve bu harnubu işleyerek pekmez haline getirerek, posasını değerlendirerek ve çekirdeğini değerlendirerek bunun katma değerini yükseltmek istiyoruz.”
Bakan’dan çağrı
Ülkedeki toprak satışı konusuna da değinen Hüseyin Çavuş, bugün gelinen durumu eleştirdi, toprak sahiplerine çağrıda bulundu. “Topraklarınızı satmayın” diyen Çavuş, üretimin her geçen gün değer kazandığını ifade ederek, üretimin uzun vadede kazandıracağını kaydetti.
İmar planını da eleştiren Çavuş, konuya ilişkin şöyle konuştu:
“Sanayi alanlarındaki arazilerin kaptırılması, inşaat yapılabilecek birinci sınıf toprakların satılması. Bunun en büyük temekli aslında imar planı noktasında gelen açılımlar ve kavgalarla birlikte gelen sonuç eğer biz o süreçte iyi bir imar planı yapmış olsaydık bugün bunları bu ülke yaşamayacaktı. Tabii ki bunun arkasından gelen sonuç toprağın büyük bir bölümünün satışına neden oldu. Organize Sanayi Bölgeleri Komitesi’nde sanayi arazilerinin sadece 4’üncüsınıf topraklar üzerine inşasını yasalaştırdık. Sayın Başbakanımızın talebiyle bir çalışma başlatıldı; malların satışıyla ilgili noktada bazı önlemler alınacak.”
Toprak sahiplerine çağrıda bulunan Çavuş, “Ama şunu buradan ifade etmek isterim, bugün kısa günün kârıdır, belki vatandaşımız bu zor günleri bu araziyi satarak geçirmeyi düşünmektedir ama çok kısa süre içerisinde göreceksiniz ki tarım arazileri çok fazla değerlenecektir” dedi.
Tarımın para kazandıracağını kaydeden Çavuş, “O yüzden vatandaşımıza toprağını satarken iki defa düşünmesini istiyorum. Burası ada ülkesidir ve bu toprağın değeri kesilmez ve buradaki üretimin de değeri farkındalık yaratmıştır. Nüfusumuzla ve yaptığımız ticaretler birlikte üretim 10 kat artmıştır, o yüzden topraklarını üretimle buluşturmalarını tavsiye ederim” ifadelerini kullandı.
“Denetimleri artırdık”
Hem insan hem de hayvan sağlığı konusunda Tarım Bakanlığı’nın görevleri olduğunu kaydeden Hüseyin Çavuş, denetim konusunda titizlikle çalıştıklarını belirtti.
Çavuş, “Göreve geldiğimiz günden beri denetimi arttırdık.İthal gelen ürünlerin tümünü depoya indirerek elle denetim yapıyoruz. Ülkeye gelen TIR’ın sadece arkasını açıp bu domatestir demeyip, onu firmanın deposuna indirip oraya gönderdiğimiz denetçiyle birlikte tamamını kontrol ediyoruz. Bir anormallik varsa cezasını kesip bu ürünlere el koyuyoruz. Göreve geldiğimizden beri 220 denetim yaptık ve bu denetimler içerisinde birçok işletmeye hijyen noktasında ceza kestik ve bunların bir kısmını da kapatıp oradaki ürünlere el koyduk” dedi.
Çavuş, gıda güvenliği konusunda taviz vermediklerini anlattı.
Hellim imalathanelerini de denetlediklerini ve sağlıklı bulmadıkları imalathanelerde yasal işleme gittiklerini dile getiren Çavuş, “Hem ceza kestiğimiz hem de kapattığımız iş yerleri var. Bu arkadaşları bilinçlendirerek ve bizler de katkı koyarak bu imalathanelerin sağlıklı hale getirip yeniden açılmasını sağlıyoruz” diye konuştu.
“Planlı bir üretime geçmeliyiz”
Ülkede nüfusun arttığına değinen Hüseyin Çavuş, gerek turist gerekse öğrenci sayısının arttığını ve buna bağlı, üretimi de çoğaltmak gerektiğini söyledi. Planlı bir üretim hedeflediklerini belirten Çavuş, şöyle devam etti:
“Çoğalırken planlı bir üretime geçmek, niteliği arttırmak noktasındayız. Hayvan sayımızdan ziyade hayvan varlığımızın niteliğini, kalitesini ve verimliliğini arttırmak istiyoruz. İlk önce yapmamız gereken budur. Bununla birlikte hayvan sayımızı arttırarak kendi kendimize yeten bir noktaya geleceğiz. Şu anda et ve süt ürünlerinde bir sıkıntımız yok. Balda biraz daha büyümeye gideceğiz. Artan nüfusla birlikte biz et ve et ürünlerinde, süt ve süt ürünlerinde ve bitkisel ürünlerde büyümemiz kaçınılmazdır.”
“Bin 800 baş hayvan hibe vereceğiz”
Planlı üretim için TİKA ile birlikte hazırladıkları teşvik programından bahseden Hüseyin Çavuş, Devlet Üretme Çiftliği’nde birinci sınıf hayvanlarıgenç üreticilere hibe olarak vereceklerini açıkladı. “600 baş hayvanı vereceğiz, gelecek yıl onlardan tekrar 600 alarak önümüzdeki yıl bu bin 200 hayvanı üreticiye vereceğiz” diyen Çavuş, “Bu da şunu gösteriyor ki bir yıl içerisinde sadece Devlet Üretme Çiftliği’nde bin 800 hayvan varlığını yeni üreticiyle buluşturacağız. İşte o zaman Devlet Üretme Çiftliği misyonunu yerine getirecek” diye konuştu.
“İlk hellimi satacağız”
Hellim tescili ve satışı ile ilgili süreç hakkında da bilgiler veren Hüseyin Çavuş, hellim tesciline çıkılan yolculukta sona doğru gelindiğini ve Haziran 2024 içerisinde Yeşil Hat Tüzüğü çerçevesinde ilk hellimi ihracatını gerçekleştirmeyi hedeflediklerini kaydetti.
Hellim üretiminde ihtiyaç duyulan küçük baş hayvan varlığı konusuna da değinen Çavuş, “Küçükbaşla ilgili bir ıslah projemiz var. Bu projede hem hayvan varlığını nasıl arttırabiliriz, hem de süt ürünlerinde nasıl kaliteyi artırabiliriz sorularına yanıt verecek. Aynı zamanda en büyük problemimiz küçükbaş sütünü nasıl toplayabiliriz? Çünkü bu ülkedeki en büyük sıkıntılardan biri küçükbaşın sağımının yapılamaması ya da sağılan sütü SÜTEK’le buluşturamamaktır. Bu sorunları orta yerden çözebilmek adına bir takım çalışmalarımız var. Bunları yaparken sadece ıslahla değil aynı zamanda da besleme noktasında da çalışmalarımız var” dedi.
Haller için 2024’te ihaleler yapılacak
20 yıla yakın bir zamandır meclis raflarında bekleyen Hal Yasası’nın, Başbakan Ünal Üstel’in talimatı ve Ekonomi Bakanı Olgun Amcaoğlu’nun çalışmasıyla geçmesinin büyük iş olduğunu ortaya koyan Hüseyin Çavuş, “Hal Yasası çok önemli, gururla da söylüyorum çünkü 20 yıla yakın süredir bu konu mecliste tozlu raflarda duruyordu” diyerek yasanın ne zaman yürürlüğe gireceğine yönelik de açıklamalarda bulundu.
Çavuş, şöyle konuştu:
“Hal Yasası 2024 yılında hayat bulacak, şu an bildiğim kadarıyla Ekonomi Bakanlığı bunun tüzüklerini çalışıyor ve 2024 yılında ihalesi yapılıp en kısa sürede hayata geçecek. Hal Yasası hayata geçtiğinde kayıtlılık ortaya çıkacak. Bu kayıtlılıkla birlikte biz üretimi planlama noktasına gideceğiz. Elbette ki hal yasası bize fiyatları aşağıya çekecek değil ama hal yasası fiyat istikrarını yakalattıracak.
Bizim de ortaya koyduğumuz kayıtlılıkla birlikte üretimi planlayarak,hangi ürünün ekimini yaptıracağımız konusunda bize çok büyük bir ayna görevi görecektir. En önemlisi de hangi ürünü kimin ürettiği ortaya çıkacaktır. Üreticiyle toptancı arasındaki her zaman orta yerde konuşulan ve tartışılan konular ortadan kalkacak.En önemli konulardan bir diğeri de yaş sebzenin hareketi izlenebilir olacaktır. Bu yüzden Hal Yasasını önemsiyoruz, ülkemiz ve üretici için çok önemli.”
Yorumlar kapalı.