
Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu, Güvercinlik Sanayi Bölgesine 60 milyon dolarlık yatırım yapılacağını belirterek bölgeyle ilgili düşüncesini ortaya koydu.
Yerli ve yabancı yatırımcıyı çekebilir… Amcaoğlu, “Güvercinlik sanayi bölgesinin tamamının serbest bölge ilan edilmesi, ülkemiz için yeni yatırım fırsatları yaratabilir. Güneş enerjisi sistemleri ve depo kapasiteleri sayesinde bu bölge, enerji maliyetlerini sıfıra indirerek hem yerli hem de yabancı yatırımcıları çekecektir.” ifadelerine yer verdi.
Taha Can GÜRLEK
Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu, KIBRIS TV ekranlarında Hasan Hastürer’in konuğu oldu. Programda ekonomik politikaları, bakanlığın hedeflerini ve gündemdeki çeşitli konuları ele alan Amcaoğlu, özellikle yakın zamanda devreye giren akaryakıt otomasyon sistemi ve sanayi bölgeleri projelerine vurgu yaptı.
“Akaryakıt otomasyonu kayıt dışılığı azalttı”
Bakan Amcaoğlu, akaryakıt otomasyon sisteminin hayata geçirilmesiyle kayıt dışılık oranını yüzde 22’den yüzde 3 seviyelerine indirdiklerini belirtti. “Sistem sayesinde, ülkeye giren akaryakıtın hangi istasyona, hangi türe ve hangi tarihte ulaştığı anlık olarak takip edilebiliyor.” diyen Amcaoğlu, şu ifadelere yer verdi:
“Artık her istasyonun satış hacmi ve kazancı anında izlenebilir durumda. Bu sistemle birlikte Maliye Bakanlığı ile tam bir entegrasyon sağladık ve vergi kaybını da önemli ölçüde engelledik.”
Amcaoğlu akaryakıttaki kayıt dışılık ile ilgili olarak, “Şikayetlere yol açan kayıt dışılık tamamen kontrol altına alındı. Şu an 142 benzin istasyonumuzun tamamı kamera sistemleri ile entegre. Herhangi bir akaryakıt istasyonunda sabah ve akşam arasındaki farkı, satılan ürünleri ve gelirleri anında denetleyebiliyoruz. Dahası, pompa otomasyonları ve plaka tanıma sistemleri sayesinde herhangi bir şüpheli durumu anında tespit edebilme imkanına sahibiz.” ifadelerine yer verdi.
“Güvercinlik bölgesinde 60 milyon dolarlık bir sanayi yatırımı hayat bulacak”
Amcaoğlu, sanayi bölgelerinin yeniden düzenlenmesi ve geliştirilmesi konusunda çalıştıklarını ifade etti. Konuyla ilgili detayları paylaşan Amcaoğlu, şu ifadeleri kullandı:
“2022 yılından sonra organize sanayi bölgelerinde yeni bir dönem başlattık. Artık bu alanlar sadece üretim ve ihracata yönelik faaliyetler için kullanılacak. Özellikle Güvercinlik’te planladığımız sanayi bölgesi projesi, bu anlayışın bir sonucu. Bu proje, 60 milyon dolarlık bir yatırımla hayata geçecek ve yenilenebilir enerji kaynaklarından faydalanarak kendi ihtiyacını karşılayabilecek kapasitede olacak.”
Amcaoğlu, ayrıca bölgenin serbest bölge ilan edilebileceğini söyleyerek şu detaya da dikkat çekti:
“Bu sanayi bölgesinin tamamının serbest bölge ilan edilmesi, ülkemiz için yeni yatırım fırsatları yaratabilir. Güneş enerjisi sistemleri ve depo kapasiteleri sayesinde bu bölge, enerji maliyetlerini sıfıra indirerek hem yerli hem de yabancı yatırımcıları çekecektir.”
“20 milyon TL tutarında Ürün Güvenliği Laboratuvarı hayata geçecek”
Bakan Amcaoğlu, gıda ve ilaç dışındaki ithal ürünlerin denetimi için ürün güvenliği laboratuvarı kurma çalışmasının devam ettiğini duyurdu. Laboratuvar hakkında bilgi paylaşmaya devam eden Amcaoğlu, şöyle devam etti:
“Yaklaşık 20 milyon TL maliyetle hayata geçecek olan bu laboratuvar, Avrupa Birliği standartlarına uygun olacak. Ülkemize ithal edilen ürünlerin sağlık açısından uygun olup olmadığını denetleyebileceğiz. Kanserojen madde içerip içermediğini bu sistem sayesinde anında tespit edebileceğiz. Artık tüm ithalatçılar, gönderdikleri ürünü bu denetimlerden geçirmek zorunda olacak.”
“Plastik kullanımının çevreye olan etkisini minimize etmeye çalışıyoruz”
Çevre bilinci ve plastik malzeme kullanımına da değinen Amcaoğlu, bu konuda kararlı olduklarını ifade ederek, şöyle devam etti:
“Plastik bardaklar ve ambalaj malzemelerinin denetim altına alınmasıyla yerli üretim ve ithalat dengesini korumayı hedefliyoruz. Yerli üreticilerimiz de bu standartlara uymak zorunda olacak. Bu yüzden plastik kullanımının çevreye olan etkisini minimize etmek adına elimizden geleni yapıyoruz.”
“Veriye dayalı politika geliştiriyoruz. Her adımımızı bilgiyle destekliyoruz…”
Olgun Amcaoğlu, ülkenin ekonomik kalkınması için teknolojik altyapının güçlendirilmesi gerektiğini vurgulayarak, konuşmasını şu sözlerle tamamladı:
“Veriye dayalı politika geliştirerek, hem kamu hem de özel sektörün çıkarlarını dengelemeye çalışıyoruz. Bu nedenle attığımız her adımı bilgiyle destekliyor ve ülkemiz için en uygun politikaları hayata geçiriyoruz.”
Yorumlar kapalı.