Bakan Arıklı KIBRIS’a açıkladı: Yollar güneş enerjisiyle aydınlatılacak



featured



Sürekli kazalara neden olan  “karanlık yollar” için ülke genelinde güneş enerjisi ile aydınlatma yapılabilecek elektrik direklerinin yerleştirilmesi amaçlanıyor

Test süreci… Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, güneş enerjisinden faydalanmanın ekonomik ve ekolojik açıdan büyük avantaj sağlayacağına vurgu yaparak “İlk etapta kuzey çevre yolunda pilot uygulama yapacağız. Birkaç direk geldi, önce ölçüm çalışması yapacağız. Tamamsa 660 kilometrelik tüm yollarımızı aydınlatacağız.”  dedi

Cemre CEMALİ

Ülkemizde meydana gelen her trafik çarpışmasında yolların aydınlatma ihtiyacı gündeme geliyor ve yetkililere seslenen vatandaşlar, karanlık yollara çare bulunması talebini yineliyor.

Karanlık yollar sürücülerin ve yayaların kâbusu olmaya devam ederken; ülkenin trafiğinden sorumlu Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı “güneş enerjisiyle çalışan elektrik direkleri” projesini hayata geçirmek için çalışmalar yapıyor.

Konu ile ilgili KIBRIS’a konuşan Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, karanlık yolların aydınlatılması için güneş enerjisiyle çalışan aydınlatma sistemlerini hayata geçirmek amacıyla bir pilot uygulama başlatılacağını ifade ederek bunun ilk olarak kuzey çevre yolunda gerçekleştirileceğini, başarıyla sonuçlanması halinde projenin 660 kilometrelik ada genelindeki anayollarda uygulanacağını açıkladı.

“Ekonomik ve ekolojik açıdan avantaj”

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, karanlık yolların aydınlatılması için güneş enerjisiyle çalışan aydınlatma sistemlerini hayata geçirmek amacıyla bir pilot uygulama başlatılacağını açıklayarak “Güneş enerjisi ile aydınlatmaya bazı elektrikçiler “yeterince aydınlatmadığı” gerekçesiyle karşı çıktılar. Bu nedenle önce pilot uygulama yapmak istiyoruz.” dedi.

Arıklı, belli bir elektrik alınabilmesi ve başarılı olunabilmesi halinde ülke genelinde güneş enerjisinden aydınlatma sistemine girileceğinin altını çizerek mevcut durumda fosil yakıtlarla üretilen elektriğin hem yüksek maliyetli hem de çevreye zararlı olduğuna vurgu yaptı.

Belediyelerle iş birliği içerisinde

Güneş enerjisinden faydalanmanın ekonomik ve ekolojik açıdan büyük avantaj sağlayacağını kaydeden Arıklı, pilot uygulama hakkında bilgi verdi:

“Güneş enerjisinden aydınlatma projesi son derece ilginç bir proje. Ama bunu önce denememiz gerekiyor aksi takdirde sıkıntıya düşeriz. İlk etapta kuzey çevre yolunda pilot uygulama yapacağız.. Şu anda birkaç direk geldi. Önce onlara bakacağız, önce bir ölçümünü yapalım. Şu anda Karayolları bununla ilgili çalışmalarını sürdürüyor. Başarılı olursak olumlu bir sonuç alırsak ada genelinde bu projeyi yaygınlaştıracağız.”

Bu projenin ihtiyaç duyulan 660 km uzunluğundaki anayolların aydınlatılması için önemli bir adım olduğuna dikkat çeken Arıklı,  bu projenin karanlık yolların aydınlatılması için ülkenin ihtiyaç duyduğu bir proje olduğunu açıkladı:

“Her ne kadar yasada bu işler belediyelere bırakılıyorsa da bizim derdimiz belediyelerle iş birliği yaparak bu işi yapmak ama önce pilot uygulama yapılacak. Başarılı sonuçlar elde edilmesi halinde el birliğiyle belediyelerle ile ortaklaşa bu proje hayata geçecek.”

0
mutlu
Mutlu
2
alk_
Alkış
0
_zg_n
Üzgün
0
_a_rm_
Şaşırmış
Bakan Arıklı KIBRIS’a açıkladı: Yollar güneş enerjisiyle aydınlatılacak
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.