Bakan Arıklı: İstikrar çok önemli



featured



Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, 50 yılda 51 hükümet kurulduğunu ifade ederek, yaşanan sıkıntıları siyasi istikrar sağlanamamasına bağladı.

Hükümetlerin ortalama ömrü 1 yıl… Arıklı, “Ortalama ömürleri 1 yıl olan hükümetlerden kalıcı reformlar beklemek, ya da uzun süreli program proje hayata geçirmesi mümkün değildir, nitekim olmadı da. Bugün yaşadığımız bu ekonomik ve sosyal sıkıntıların temelinde siyasi istikrarsızlığın olduğunu düşünüyorum.” diye konuştu.

28 ayda çok güzel icraatlar yaptık… UBP-DP-CTP iktidarının 28 aydır iktidarda olduğunu anımsatan Arıklı, “En uzun ömürlü hükümet bizim hükümetimiz. Çok güzel icraatlar yaptık, yapmaya da devam ediyoruz. Bunu Türkiye yetkilileri de söylüyor. Onlar da “yapılamayan icraatlar hayata geçti” diyorlar. İşte bu nedenle istikrar çok önemli.” dedi.

KIBRIS Özel

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, Kıbrıs TV’de yayınlanan Her Şey Masada programında Halil Esendağlı’nın sorularını yanıtladı.

Konuşmasında siyasi istikrarın önemine değinen Arıklı, Güney Kıbrıs’ı örnek gösterdi, parlamenter sistemin yanlış bir tercih olduğunu savundu.

“50 yılda 51 tane hükümet kuruldu.” diyen Arıklı,  kısa vadeli hükümetlerin icraat yapamadığının görüldüğünü kaydederek sözlerine şöyle devam etti:

“Güney Kıbrıs’a baktığınızda siyasi istikrarları devam ettiği için ekonomik istikrarı da yakalamış durumdadırlar. Biz siyasi istikrarı kuramadık. Ortalama ömürleri 1 yıl olan hükümetlerden kalıcı reformlar beklemek, ya da uzun süreli program proje hayata geçirmesi mümkün değildir, nitekim olmadı da. Bugün yaşadığımız bu ekonomik ve sosyal sıkıntıların temelinde siyasi istikrarsızlığın olduğunu düşünüyorum. Bir şirket kurduğunuz zaman hedefler koyarsınız, hükümetler de 5 yıllık bir program hazırlar ama bunları hayata geçiremiyorlar. Çünkü hükümetler hayatlarını devam ettiremedi. Biz 28 aydır iktidardayız, en uzun ömürlü hükümet bizim hükümetimiz. Çok güzel icraatlar yaptık, yapmaya da devam ediyoruz. Bunu Türkiye yetkilileri de söylüyor. Onlar da yapılamayan icraatlar hayata geçti diyorlar. İşte bu nedenle istikrar çok önemli.”

“Sendika ve halk tepkisinden korku var, özelleştirmeler yapılamıyor”

Alınması gereken ekonomik tedbirlerin oy kaygısı  nedeniyle zamanında alınmadığı zaman ekonominin uçuruma sürüklendiğini ifade eden Arıklı, özelleştirmelerin yapılamamış olmasını buna örnek gösterdi.

Arıklı, “Biz özelleştirmeleri yapamıyoruz. Çünkü sendikalardan ve halkın tepkisinden korkuyorsunuz. 2001 yılında, limanların, Elektrik Kurumu ve Telekomünikasyonun özelleştirmesi için karar alınmış, 23 yılda bu adımlar atılmamış” diyerek buna tepki gösterdi.

Hedef, KKTC’nin bilişim adası olması

Telekomünikasyon Dairesi’ne ait olan fiber optik alt yapı konusunda yeni bir karar alındığını açıklayan Bakan Arıklı, bu konuya ilişkin bilgi verdi:

“Evden eve fiber projesi.. Çok önemli bir proje.. İletişim alt yapısını bakır telle yapmak çok ilkel bir çalışma. Fiber hatlarla birbirinizle ve dünyayla iletişim çağın gereğidir. Bu da yıllar önce yapılması gereken bir çalışmaydı ama sürekli ötelendi, aynen 4.5 G gibi. 4.5’yi başarıyla yaptık, birkaç yıl sonra 5 G’ye de geçilecek. Kıbrıs’ı bilişim adası haline getirmeyi hedefliyoruz. Bunun için de fiber alt yapı çok önemli.”

Evden eve fiber optik için yıl sonuna kadar ihaleye çıkılacak

Bu konuda Bakanlar Kurulu’nda karar alındığını belirten Erhan Arıklı, ülkede fiber alt yapısı ile birlikte yazılım için adım atılabileceğini kaydetti. Arıklı sözlerine şöyle devam etti:

“Özelleştirme komitemiz bir rapor hazırlıyorlar. Bu ön rapor ile birlikte maliye Bakanlığı buna uygun bir şartname hazırlayacak ve ihaleye çıkılacak. Bilişim adası olabilmek için internet alt yapısı en çağdaş şekle modernize etmeniz gerekiyor. Bunun yolu da evden eve fiber. Hindistan yazılımdan yılda 100 milyar doların üzerinden para kazanıyor. Yazılım ne ambargo dinler ne de bir yerlere bağımlılığı gerektirir. Siz yazılımı yapacak kişi ya da firmaya alt yapıyı hazırlayın, Hindistan’daki yazılımcıları buraya davet edin. Oradaki ilkel şartlarda bunu yapıyorlar. Bilişim Adası haline getirirsek biz KKTC’yi yazılımdan çok ciddi ülke ekonomisine kazanç sağlanacak. Yıl sonuna ihaleye çıkmayı hedefliyoruz. Bu konuda bir konsorsiyum kuruldu.”

“İşinize geldiğinde Brüksel kriteri, işinize gelmediğinde Lefkoşa kriteri” 

Özelleştirmeye karşı çıkanları eleştiren Arıklı, sendikacılara yüklendi:

“AB üye ülkeler “özelleştir” diyor. Bizim sendikalar Avrupa Birliği diye kendilerini yırtıyorlar. Özelleştirmeye karşı çıkan sendikacılara soruyorum: Biz bugün AB’nin parçası olsaydık siz hala “Kıb-Tek’e dokundurmayız, cereyan çarpar, Limanlar halkındır mı diyecektiniz” İşinize geldiğinde Brüksel kriterleri, işinize gelmediğinde Lefkoşa kriterleri diyorsunuz. Kendinize göre kriter belirliyorsunuz. Bana; “ihalede şeffaf ol, açık ol, adil ol, şartnameleri birlikte belirleyelim deseler ya!”

0
mutlu
Mutlu
3
alk_
Alkış
0
_zg_n
Üzgün
0
_a_rm_
Şaşırmış
Bakan Arıklı: İstikrar çok önemli
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.