Babadan oğula 60 yıllık lezzet



featured



3 Kasım Dünya Sandviç Günü… Ülkemizde 1966 yılından bu yana yapılan sandviç ve tostlarla damakları şenlendiren ‘Kaptan Büfe’ kapılarını KIBRIS’a açtı

Püf noktalar… Kaptan Büfe İşletmecisi Turuğsan Tünay, malzemelerin kesilme kalınlığı ve dizilme şekli olduğunu söyleyerek “Bizim gibi yerlerin tercih edilmesinin sebebi de aslında bu püf noktalardır. Sizler de evinizde tost ya da sandviç yapabilirsiniz ancak doyumluk yapmaya çalıştığınızda malzeme kalın oluyor. Böylelikle dışarıda yenilen sandviçlere kıyasla fark oluyor arada.” dedi.

 

Cemre CEMALİ

 

   Her yıl 3 Kasım Dünya Sandviç Günü olarak kutlanıyor.

İki dilim lezzetli ekmeğin arasında özenle seçilmiş malzemeler ile hazırlanan sandviç, hem pratik hem de lezzetli oluşuyla damaklara hitap ettiği gibi ekonomik oluşuyla da hâlâ en çok tercih edilen yemek olma özelliğini koruyor.

Bu özel günde ülkemizde babadan oğula devreden yaklaşık 60 yıldır Başkent Lefkoşa’nın en bilindik caddelerinden biri olan Surlariçi’nde hizmet veren ‘Kaptan Büfe’yi’ ziyaret ettik.

Babasının lakabı olan Kaptan ismiyle anılan ve 22 yıldır babasından devraldığı bu miras sadece bir işletme değil, aynı zamanda bir aile geleneği olarak devam ediyor.

Geçmişten günümüze uzanan sandviç ve tostlarla hem lezzet sunan hem de nostaljik bir bağ kuran Kaptan Büfe’nin İşletmecisi Turuğsan Tünay, en güzel sandviçlerdeki püf noktaları anlattı.

“Babamın lakabı dükkânımızın ismi oldu”

 

Kaptan Büfe İşletmecisi Turuğsan Tünay, 1966 yılında babası tarafından kurulan bu işletmenin ülkemizin en köklü lezzet duraklarından biri haline geldiğini söyleyerek “Yaklaşık 60 yıldır babamın ‘kaptan büfe’ olarak yapmaya başladığı sandviç yapımını 22 yıl önce ben devraldım. Babamın lakabı dükkânımızın ismi oldu.  Eskiler bilir ülkenin en önemli şey futboldu. Babam da önce mahallesinin kaptanıydı daha sonra Çetinkaya’da da oynadı. Adı Mustafa ama Lakabı kaptan olarak kaldı. O zamandan bu günlere geldik.” dedi.

Hafta içi her gün ve cumartesi günü de 12.00’ye kadar müşterilerine hizmet verdiklerini belirten Tünay, “Haftanın 6 günü her gün saat 05.00’te dükkan açılır. Ekmek ve çörek de o saatte taze geliyor. Hafta içi 14.00’e kadar, cumartesi de 12.00’ye kadar açığız. Tek kapalı olduğumuz pazar günü, o gün de dükkânın hazırlığı ile geçiyor.” ifadelerini kullandı.

 

“Babamın döneminden gelenler var”

 

Tünay, genellikle vakit kaybetmek istemeyen ve hızlı yemek yemek isteyen kişilerin sandviç yemeyi tercih ettiğini kaydederek vakti olup oturan müşterilerin ise daha çok tost çeşitlerini tercih ettiğini söyledi.

Müşteri portföyü hakkında da bilgi veren Tünay, “Bizi bilen çoktur. Yeni jenerasyondan müşterilerimizin yanı sıra babamın döneminden gelen müşterilerimiz de var.” dedi.

Tünay, dükkanın atmosferini oluşturan eski kola kasaları ve şişelerinin, ziyaretçiler için nostaljik bir değer taşıdığının altını çizerek, insanların anıları olduğu için bu mekanın sevilen klasiklerden biri olduğuna vurgu yaptı.

İşletmelerinin yer aldığı bölgede yaşanan park sorunlarının, bazı müşterilerin dükkânlarına ulaşımını zorlaştırdığına da değinen Tünay, “Umudumuz, buralarda park yeri yapılmasıdır.” şeklinde konuşarak burada yer alan işletmelerin daha fazla ziyaretçi çekmesini sağlayacak bir çözüm beklediklerini hatırlattı.

 

“3 farklı ekmek türü var”

 

Tünay, yaptıkları sandviç ve tostlarda üç farklı ekmek türü kullandıklarını ifade ederek  “Daha önce ülkemizde yalnızca iki çeşit ekmek vardı; biri normal sandviç ekmeği, diğeri ise susamlı ve çörekotlu çörek ekmeğiydi. Şimdilerde, diyetin yaygınlaşmasıyla kepek ekmeği de seçeneklerimize dahil oldu.” dedi.

En çok tercih edilen sandviçlerin tavuklu ve karışık sandviçler olduğunu belirten Tünay, kış aylarında ülkemizde pastırmalı sandviçlerin daha çok tercih edildiğini açıkladı.

Tünay, “Pastırma, kültürümüzde önemli bir yere sahip. Kebap, tost, sandviç ve pide çeşitlerinde sıkça tercih ediliyor. Kış dönemi yaklaştıkça pastırmalı tost ve sandviç satışlarımızda bir artış oluyor.” diyerek zengin lezzetleriyle her müşteriye hitap etmeye devam ettiklerini ifade etti.

 

“Malzemenin kesilme kalınlığı, dizilme şekli önemlidir”

 

Sandviç ve tost yapımındaki püf noktalar hakkında bilgi veren Tünay, malzemelerin kesilme kalınlığı ve dizilme şekli olduğunu şu şekilde anlattı:

“Bizim gibi yerlerin tercih edilmesinin sebebi de aslında bu püf noktalardır. Sizler de evinizde tost ya da sandviç yapabilirsiniz ancak insanın gözü gönlü doymadığından dolayı evde yapıldığında malzeme daha kalın kesiliyor. Yanlış yapılan ilk faktör budur. Doyumluk yapmaya çalıştıkları için malzeme kalın oluyor böylelikle dışarıda yenilen sandviçlere kıyasla fark oluyor arada. Malzemenin kesilme kalınlığı, dizilme şekli vardır. Tadımlık olması daha güzel ve lezzetlidir. Damakta da daha iyi tat bırakır.”

Sandviçin temelinde bigla sos vardır”

 

Tünay, sandviç ve tost yapımında kullanılan soslar hakkında da bilgi vererek “Kullandığımız soslarda klasik kalmayı tercih ettik. Birçok sos yaratılabilir, ancak sandviçin temelinde bigla vardır. Son 20 yıldır mayonez de bigla ile birlikte gidiyor. İsteyen olursa ketçap da ekleniyor, fakat ekstra soslarla sandviçin tadını bozmak istemiyoruz.” dedi.

Özellikle yurtdışından gelen müşterilerinin bigla sosunu merak ettiğini belirterek, bilmeyenler için biglayı “Renginden dolayı bazı insanlar biglanın ne olduğunu soruyor. Bigla, sarı rengini safran tozundan alır ve sirke içerisinde kaynayarak, ekstra bir madde olmadan sadece sebze olan doğal ve besleyici bir sostur. Sirkeden dolayı tadı biraz mayhoştur ama iştah açıcı bir özelliği de vardır.” şeklinde anlattı.

 

Domatesin çekirdeğine alerjisi olan var”

 

Tünay, meslek hayatı boyunca karşılaştığı farklı taleplerle ilgili bazı anılarını anlattı:

“Döner tezgahımız olmamasına rağmen içeri girip döner veya lahmacun soranlar oluyor. Ne kokusu var ne o yemeği yapacak bir ocak ne de fırınımız… Bazı farklı siparişler de geliyor; bazı müşterilerim domatesin çekirdeğine alerjisi olduğunu belirtiyor. Domatesin çekirdeğini ayıklayarak hazırlıyoruz siparişini. Ayrıca, safra ameliyatı geçiren müşterilerim de domates ve salatalığın kabuğunun soyulmasını rica ediyor. Eskiden işlerimiz çok iyiydi ama pandemi döneminden sonra bozulan sistem bizim dükkânımızda yerine oturmadı. Bu nedenle eskiye göre işlerimiz yarı yarıya düştü.”

Tünay, yapılan sandviç ve tostların fiyatları hakkında da bilgi vererek “Lefkoşa’nın en eski ve en uygun fiyata sandviç veren dükkânlarından biridir burası. Bizde ekmekler 130-140 TL arasında değişir. Çörekler de 140-150 TL arasında değişiyor. Hangi malzeme olursa olsun müşterinin isteğine göre yapılıyor.” dedi.

0
mutlu
Mutlu
21
alk_
Alkış
3
_zg_n
Üzgün
7
_a_rm_
Şaşırmış
Babadan oğula 60 yıllık lezzet
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.