Asgari ücret ne kadar olacak?



featured




Ocak ayı geldi; işçinin, emekçinin gözü kulağı 2025 yılının ilk asgari ücretine çevrildi…

Cemre CEMALİ

2024 yılı geride kaldı, 2025’e girildi. Gözler 2025 yılının ilk asgari ücretini belirlemek üzere masanın ne zaman toplanacağına çevrildi.

Hükümetin Bakanlar Kurulu’nda aldığı bir kararla bu yıla özel asgari ücret 4 ayda bir olmak üzere 3 kere belirlenmişti. Ancak 2025 yılı için aynı karar geçerli olmayacak.

Öte yandan, İstatistik Kurumu kasım ayı hayat pahalılığını yüzde 0,78 olarak açıkladı. Buna göre, bir önceki yılın aralık ayına göre, yüzde 51,63 ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 59,88 değişim kaydedilirken, bu rakamların asgari ücret masasına nasıl yansıyacağı merak konusu oldu.

KIBRIS muhabirinin konuya ilişkin sorularını yanıtlayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu, asgari ücretin ilk toplantısının ocak ayında yapılacağını söyledi, tam tarihin belli olmadığını kaydetti.

İşverenler Sendikası Başkanı Hasan Sungur, 2025 yılının ilk 6 ayında geçerli olacak asgari ücretin belirleneceğini ancak şu an asgari ücretin gündemde olmadığını ifade ederek, “Hesapsız kitapsız işlerle suni bir pahalılık yarattık bu ülkede.” dedi.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda işçi tarafını temsil eden Hür İşçi Sendikaları Federasyonu (HÜR-İŞ) Genel Sekreteri Ali Yeltekin,  kasım ayında devletin 0.78 olarak açıkladığı hayat pahalılığı oranını “komik bir rakam” olarak değerlendirerek “Bu tamamen sipariş, bütçeyi kurtaracak, insanları fakirleştirecek bir açıklamadır.” vurgusu yaptı.

Gardiyanoğlu: Masanın hangi gün toplanacağı henüz net değil

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu, asgari ücretin resmi takvimde belirlendiği şekilde, bütçe görüşmelerinin tamamlanması sonrasında ele alınacağını anımsatarak, bunun da ocak ayında olacağını kaydetti. Gardiyanoğlu, “Asgari ücret için toplanma tarihi ocak ayıdır, ancak hangi gün toplanacağı henüz net değil.” dedi.

Sungur: Rakam değil, yöntem değişmeli

İşverenler Sendikası Başkanı Hasan Sungur, yılın ilk asgari ücretini belirlemek için ocak ayında toplanılacağını bu nedenle de asgari ücretin şu anda gündemde olmadığını ifade ederek 25 Aralık’tan sonra asgari ücret görüşmelerinin gündeme geleceğini kaydetti.

Asgari ücretin 2025 yılında iki kez tayin edileceğini belirten Sungur, 2025 yılının ilk 6 ayında geçerli olacak asgari ücretin belirleneceğine dikkat çekti.

Sungur, hayat pahalılığı nedeniyle asgari ücret sistemini mahkemeye verdiklerini ancak amaçlarının rakamı değil yöntemi değiştirmek olduğunu anımsatarak “Asgari ücret 35 bin TL değil, 55 bin TL dahi olsa çocuklarımız geçinemeyecek çünkü hayat ona göre anında artıyor. Bu hesapsız kitapsız işlerle gördüğüm kadarıyla suni bir pahalılık yarattık bu ülkede.” vurgusu yaptı.

Asgari ücretin insanların insanca yaşamalarını sağlayacak şekilde belirlenmesi gerektiğini kaydeden Sungur, şöyle devam etti:

“İnsanların var olabilmesi ve insanca yaşamayı kapsayan bir gıda kalıbı var. Gıda kalıbı asgari ücret yasasında da var ama biz hiçbir şekilde bu kurallara bağlı olarak asgari ücreti geçirmedik Şişirdik, şişirdik geçirdik ve acayip bir şey çıktı ortaya. Çıkan rakam da insanları memnun etmedi. Kimse memnun olmadı. 2020-2024 dönemini ele aldığımızda döviz 5-5 buçuk kat arttı. Hayat pahalılığı 7 civarında arttı, asgari ücret 10’un üzerinde arttı. Peki, hangi kritere bağlı olarak bu gerçekleşti? Hiçbir kriter 10 misliye ulaşmadı.”

Sungur, “Çalışanlar bu parayla geçinemiyor, işverenler bu parayı veremediği için işten çıkarıyor.” diyerek asgari ücretin yükselmesiyle birlikte işverenlerin maliyetlerinin arttığını, bunun da işçi çıkarımları ve ekonomik sıkıntılarla sonuçlandığına dikkat çekti.

‘Barınma hakkı veriliyorsa daha az ücret’ sözü verilmişti!

İnşaat sektöründeki işçi çıkarmalarını örnek veren Sungur, “Son olarak büyük inşaat şirketimiz 700 işçi birden çıkarttı. Çalışma Bakanlığı bundan dolayı yeni işçi getirmek yerine o işleri yerleştirmeye çalışıyor.”  dedi.

Sungur, bakanlık tarafından işverenlere verilen sözlerinin yerine getirilmediğini savunarak sözlerine şöyle devam etti:

“Bu söz; yabancı uyruklu işçilere ibade (barınma) veriliyorsa yüzde 30 civarında daha az ücret verilebilme noktasıydı. Hindistan ya da Pakistan’dan gelen işçiler 500-600 dolar maaş beklentisiyle geliyor. İhtiyat sandığı yatırımları olmadığı için bu kişilerin ellerine Kıbrıslılardan biraz daha fazla maaş giriyor. Üstelik, biz onlara barınma sağlıyoruz, giydiriyoruz çok ilginçtir ki yediriyoruz da sonra da Kıbrıslı çalışandan fazla maaş veriyoruz. Bin doların üzerinde maaş almaya başladı bu insanlar.”

“Herkes asgari ücreti bekliyor”

Sungur, Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplandığında masada nasıl bir rakam konuşulacağı ile ilgili de öngörülerini açıkladı:

“Herkes asgari ücreti bekliyor. Bir tarafta kardeşlerim, işçilerim, yeğenlerim var. Memurlar buna bağlı, sistem buna bağlı, cezalar buna bağlı. Bir tarafta da artık asgari ücreti ödeyemez duruma gelen, bankalardan borçlanmak zorunda kalan insanlar var. 100 küsur kalem iş dalı işçi çıkarmaya çalışır. Asgari ücret yükseldiğinde yaşayacağımız kabusu düşünebiliyor musunuz? Bir de şu gerçek var; insanlar geçinemiyorsa ne yapacak? Devletin bu konulara çözüm bulması gerekiyor ki çözümleri vardır. Bunları ileriki günlerde detaylıca tartışacağız.”

Yeltekin: Bütçeyi kurtaracak bir rakam

Hür-İş Federasyonu Genel Sekreteri Ali Yeltekin, belirlenecek olan 2025 yılının ilk asgari ücretinin sadece asgari ücretliyi ilgilendirmediğini söyleyerek devlet çalışanlarının ve diğer mükelleflerin vergi muafiyetlerini de belirlediğini, bu nedenle de yılın ilk asgari ücretinin çok önemli olduğunu vurguladı.

Kasım ayında devletin 0.78 olarak açıkladığı hayat pahalılığı oranını “komik bir rakam” olarak değerlendiren  Yeltekin, “Bu tamamen sipariş, bütçeyi kurtaracak, insanları fakirleştirecek bir açıklamadır.” dedi.

Yeltekin, Türkiye’de kasım ayı enflasyonunun 2,70 civarındayken, ülkemizde 0.78 olarak açıklandığını söyleyerek kasım ayına ilişkin bazı ürünlerin satış fiyatları hakkında bilgi verdi:

“Patates 120-150 TL, yeşil sebzelerin en düşük fiyatı 20 TL; bir bağ ıspanak 25 TL, soğan 30-35 TL, domates 100, salatalık 100 TL’den satıldı. Açıklanan hayat pahalılığının gerçekleri yansıtmıyor.”

Yeltekin, “Devlet maliyesi bütçede 17 milyar TL açık vererek başladı. İstatistik kurumu da bütçeyi daha aşağılara çekmek için kasım ayı HP’sini 0.78 açıkladı. Aralık ayında da indirimleri de düşünürsek hayat pahalılığı sıfır çıkarsa hiç şaşırmayın.” diyerek 2025 yılı bütçesinin açık vermemesi için kasım ayı HP’sinin bu şekilde açıklandığını savundu.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplandığında masada nasıl bir rakam konuşulacağı ile ilgili de görüşlerini kaydeden Yeltekin,  “Aralık ayının enflasyon rakamı çıkacak, Ocak ayının 5’ine kadar bu süreci belirleyeceğiz. Sonra da masa ile ilgi düşüncelerimizi Genel Başkanımız Ahmet Serdaroğlu açıklayacak.” dedi.

“Bu insanlar nasıl geçinecek?”

Yeltekin, Kuzey Kıbrıs ekonomisinin güneye geçemeyen insanlarla döndüğünü ifade ederek şöyle devam etti:

“Yaşam standardını yükseltmek için çalışıyor insanlar, ama ellerine ne geçiyor? Hiçbir şey. Ekmek alamıyoruz, okul taksitleri, elektrik fiyatları, akaryakıt fiyatları çok yüksek.Özellikle de üniversitelerin açıldığı bir döneme girildiği için 300-400-500 sterlinden başlayan fahiş ev kiraları ile karşı karşıyayız. Bu insanlar bu şartlarda nasıl yaşayacak? Nasıl geçinecek?”

Yeltekin, hükümetin en yüksek maaşları asgari ücreti 4-4.5 katına endekslemesi gerektiğini belirterek “milletvekilleri 300 bin TL brüt maaş alırken, vatandaş 40 bin TL brüt maaş alıyor. Hükümet bu maaşları 160-170 bin TL brüt maaşa endekslesin. Yukarıdan başlasın düzenlemeye.” vurgusu yaptı.

9
mutlu
Mutlu
116
alk_
Alkış
15
_zg_n
Üzgün
13
_a_rm_
Şaşırmış
Asgari ücret ne kadar olacak?
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.