Amcaoğlu açıkladı: Gönyeli’de pilot çalışma başlıyor



featured



Gönyeli-Alayköy Belediye Başkanı Hüseyin Amcaoğlu, her türlü atığın dönüştürülüp ekonomik değer kazanabileceğine dikkat çekerek, bu konuda çalışılması gerektiğini vurguladı.

3 farklı renkte konteynerler… Amcaoğlu, “Çöp ayrıştırması için Yenikent’te Hacı Ali Villalarının bulunduğu bölgeyi pilot bölge olarak düşündük. AB’ye proje sunuldu. Bir kaynak da sağlandı. Kısmetse 3 renk şeklinde çöp konteynerleri olacak. Önce bunun eğitimini vereceğiz.” dedi.

Cemre CEMALİ

Gönyeli-Alayköy Belediye Başkanı Hüseyin Amcaoğlu, KIBRIS TV ekranlarında yayınlanan Taşlar Dökülürken programında Hasan Hastürer’e konuk oldu.

Amcaoğlu, göreve geldiği günden bugüne aradan geçen 1 buçuk senede bölgeye yaptıkları hizmetleri anlattı.

Alt yapı anlamında bölgede ciddi yatırımları olduğunu ifade eden Amcaoğlu, Gönyeli’nin ana taşıyıcı hatlarının inşası tamamlandığında Aşıklar Tepesi, askeri bölge gibi bağlı olmayan bölgelerin de kanalizasyona bağlanacağını açıkladı.

Amcaoğlu, bu durumun İki Toplumlu Arıtma Tesisi’ne bir yük daha getireceğinin altını çizdi.

“İlk 5-6 aylık sürede entegrasyon sağlandı”

Gönyeli-Alayköy Belediye Başkanı Hüseyin Amcaoğlu, yerel yönetimler reform sürecinin yaşandığını söyleyerek göreve başlayalı bir buçuk yıl olmasına karşın ilk 5-6 aylık sürenin iki ayrı belediyenin birleşme süreci ile geçtiğini ve bu sürede iki belediyenin entegrasyonunu sağladıklarını ifade etti.

Amcaoğlu, belediyenin ambleminden, bütçenin birleştirilmesine, araçlardaki ve binalardaki isim ve logolara kadar bu süreci başarı ile tamamladıklarını belirterek “personelimizin hakkını vermeye ve bütün personeli yaptığı işe göre yerine yerleştirmeye çalıştık. Ben göreve gelmeden önce istihdam edilen geçici personellerimiz vardı. Geçtiğimiz 1 Mayıs öncesinde bu 18 personelimizi de kadroladık.” dedi.

Seçim öncesinde söz verdikleri gibi Alayköy’deki işleyişin bozulmadığını, hem binanın hem de personelin aynı şekilde orada da çalışmaya devam ettiğini kaydeden Amcaoğlu, “5-6 aylık süreçte her anlamda entegrasyonu sağladık. İlk başta mali anlamda birtakım sıkıntılarımız vardı bunu da planlayarak bu süreci aştık. Her iki belediyenin benden önceki başkanları da önemli hizmetler verdi. Hedefimiz; aldığımız bayrağı daha ileriye taşımaktır.” vurgusu yaptı.

“Altyapı için ciddi yatırımlarımız oldu”

Amcaoğlu, halkın güveni ile yüzde 63 oy oranı ile göreve geldiğini anımsatarak seçimden sonra geçen 1 buçuk yılda çok önemli adımlar attıklarına dikkat çekti:

“Alt yapı için ciddi yatırımlarımız oldu. Kanalizasyon konusunda sıkıntılarımız olduğunu seçim öncesinde de söylemiştik. Ana taşıyıcı hatların inşası konusunda eksiklerimiz var öncelikle bunları planladık. Dış kaynakları da zorlayacağımızı, bürokrasiden kalma bağlantılarımızı Gönyeli -Alayköy yararına kullanacağımızı hep belirttik. Bunları da hayat geçirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti yetkilileri ile yaptığımız görüşmede Ankara da projelerimizi sunduk. 23 milyon TL’yi aşkın bir kaynak sağladık. Avrupa Birliği’ne projelerimizi sunduk. Bürüksele giderek, Mario Nava, Judit Rozsa gibi en üst düzeydeki yetkililerle görüştük. Projelerimizi hedeflerimizi anlattık. Ne mutlu ki 1 buçuk milyon Euro’luk projemiz onaylandı. İki bacağı kanalizasyon ile ilgili. Kanalizasyon ile ilgili ihale hazırlıklarına da başladık. İhale için UNDP’yi görevlendirdiler.”

“Haspolat Arıtma Tesisi’ne bir yük daha gelecek”

Amcaoğlu, kanalizasyonda bir aşama kaydedildiğini ancak birçok belediyede kanalizasyon sistemi olmadığını ifade ederek, “Lefkoşa ve Gönyeli.. Belki ileride Değirmenlik, Dikmen de yavaş yavaş katılabilir.” dedi.

Haspolat’ta yer alan İki Toplu Arıtma Tesisi’nin kapasitesinin şu anda bile yeterli olmadığını belirten Amcaoğlu, şöyle devam etti:

“Kapasitenin artırımına ihtiyaç olacak. Çünkü biz de Alayköy için çalışmaya başladık. Lefkoşa Hamitköy bölgesine kanalizasyon yapılmaya başlandı. Hamitköy’de kaç hane kanalizasyona bağlanacak. Biz Alayköy’ü çalışıyoruz. Ana taşıyıcı hatlarımızı yaptığımızda Alayköy’ü Lefkoşa’ya vereceğiz. Gönyeli’nin ana taşıyıcı hatlarının inşası tamamlandığında mesela Aşıklar Tepesi, askeri bölge gibi bağlı olmayan bölgeler var oralar hep kanalizasyona bağlanacak. İki Toplumlu Arıtma Tesisi’ne bir yük daha gelecek. Hamitköy’ün Gönyeli’nin bir de Alayköy’ün.. Arıtma tesisinin kapasitesi ek ünitelerle arttırılabilir.”

Amcaoğlu, Haspolat’taki arıtma tesisinde suyun da arıtıldığını ve atık çamur çıktığını söyleyerek “O çamur çok değerli. Artık geri dönüşüm kaçınılmaz. Özellikle bunu Güngörde’de hayata geçirmemiz lazım. Avrupa insanlar çöpten para kazanıyor, biz dert ediniyoruz. İnanılmaz bir çevre kirliliği var ve yetiştirmiyoruz.” dedi.

“Ülkenin kurtuluşu olabilecek bir proje”

“Güngör çöplüğünü size verseler ‘projelendirin’ deseler ne yaparsınız?” sorusuna da yanıt veren Amcaoğlu,    “Ben yeniliği takip ediyorum. Kıbrıslı Türk Ekonomist Necdet Ergün’ün Basalia Bio-Döngü Teknolojisi/projesi var. Ülkenin belki de kurtuluşu olabilecek bir projedir. Organik ve inorganik bütün atıkları kullanıyorlar. Lefke atık madeninden tutun, teknecik elektrik santralindeki bacadan, Güngör’e gelen bütün çöplere kadar ekonomik değer elde ediyorsunuz. 0 atık 0 emisyon ve bu atıklardan birçok madde üretiliyor. Müsteşarlığım döneminde de bunu anlatmaya çalıştım. Güngör zaten vahşi depolamaya döndü ben olsam Güngör’ü bu projeye teslim ederim. KKTC ekonomisinin kurtuluşu olabilir bu proje. Elimizi hızlı tutmazsak bu teknoloji güney kayabilir.”

Amcaoğlu, Başbakan müsteşarı olduğu dönemde de gerçekleştirdiği bir toplantıda kanalizasyondan gelen bir çamurlu suyun 5 dakika içinde içme suyu kıvamına nasıl getirildiğinin fabrikadaki çalışmalarını canlı olarak gösterdiğini söyleyerek, “Firmayı bulacaklar, sistemi kuracaklar.  Bizler de belediyeler olarak çöpleri oraya götüreceğiz. Her türlü çöpe de talipler. Yanmaz ürün üretiyorlar yani ekonomik değeri olan ürünler elde edilecek.” dedi.

Çöp yarıştırması için pilot proje

Ayrıştırmanın önemine dikkat çeken ve bununla ilgili çöp konteynerlerinde ayrıştırma ile ilgili hedefleri olduğunu anlatan Amcaoğlu, “Yenikent’te Hacı Ali Villalarının bulunduğu bölgeyi pilot bölge olarak düşündük. AB’ye proje sunuldu. Bir kaynak da sağlandı, çarşamba günü (28 Ağustos’ta) bunun ilk toplantısını yapacağız. Kısmetse 3 renk şeklinde olacak.. önce bunun eğitimini vereceğiz.” dedi.

Amcaoğlu, yerel yönetimleri daha da güçlendirilmesi ile merkezi hükümetlerin daha da rahatlayabileceğinin altını çizerek “Merkezi hükümetin birçok görevini de zaten şu anda yapıyoruz. Yerel yönetimler reformu da belediyeleri daha da güçlendirdi” vurgusu yaptı.

“Bütün okullara belediyelerin eli değiyor”

Gönyeli-Alayköy Belediyesi olarak 26 Ağustos’ta yapılan belediye meclis toplantısında da eğitime katkıya yeni kaynak daha aktardıklarını kaydeden Amcaoğlu, “Şimdi okullar açılacak ve bütün okullara belediyelerin eli değiyor.” dedi.

Okulların boyası, izolasyonu, depolarının temizliğinin yanı sıra her okulun özel ihtiyaçları olduğunun altını çizen Amcaoğlu şöyle devam etti:

“Örneğin; Gönyeli İlkokulu’nun okul çıkışı çok kötü durumda oranın düzenlenmesi var. Boyası var, izolasyonu var sınıflar akıtıyor. Fazıl Plümer Anaokulu’nun deposunu yapmak gerekiyor, sınıflarının boyanması var. Lefkoşa Suat Günsel İlkokulu her ne kadar Lefkoşa sınırları içinde olsa da hep bizim hizmet verdiğimiz bir yer. Çünkü Gönyeli’nin bitişiğinde yer alıyor.. Oraya prefabrik sınıflar koyuldu tellemesini yapıyoruz. Okulun boyasını yapıyoruz.”

Yapılan icraatlar

Amcaoğlu, göreve geldiği günden bugüne aradan geçen 1 buçuk senede yapılan en önemli icraatları sıraladı:

“Gönyeli’de yaşanan olaylara Lefkoşa Polis Müdürlüğü’nden hizmet verilmesinde çok ciddi gecikmeler oluyordu. Bu nedenle 5 yıldır atıl duran Gönyeli Polis Karakolu çok büyük ihtiyaçtı. Her türlü imkânı sunduk ve burayı tamamladık. Zabıtaları güçlendirdik. Böylece kent güvenliği anlamında önemli bir ilerleme kaydettik.

Birtakım parklarımızı kameralarla donattık. Bazı noktalara kameralar yerleştirdik. Gönyeli’de çocuklarımız antrenman yapacak saha bulamıyordu. Sentetik sahayı bitirdik, kullanıma sunduk. Yenikent Damla Sokak’a çok güzel bir park kazandırdık.

Hayvan barınağını yeniledik, bütün hayvanlarımızı kısırlaştırdık.

Gönyeli Sosyal Aktivite Merkezi’nin fiziki sorunlarını giderdik, şimdi orada 20’nin üzerinde dalda bine yakın kursiyere hizmet veriyor.

Serhatköy’deki mezarlık dolmak üzere yeni bir mezarlığa ihtiyaç vardı. Mezarlığın yanındaki araziyi Mustafa Hacı Ali bize bağışladı. Oraya yeni mezarlığı da inşa ettik tamamladık.

Kanalizasyonun 2.6 km’lik kısmını Türkiye Cumhuriyeti’nin katkıları ile gerçekleştirdik. Büyükelçimiz de ilk kazmayı vurmuştu. 9 ayda bitecek demiştik, 5 ayda tamamladık.

Alayköy Futbol Sahası’na başladık, yıllardır atıl durumda olan sahayı bölge halkına kazandırıyoruz.”

0
mutlu
Mutlu
2
alk_
Alkış
0
_zg_n
Üzgün
0
_a_rm_
Şaşırmış
Amcaoğlu açıkladı: Gönyeli’de pilot çalışma başlıyor
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.