
Aliye ÖZENCİ
Bu yıl 14’üncüsü düzenlenen tiyatro festivalinin ilk konuğu Genco Erkal oldu. Genco Erkal’ın sahnelediği ve izleyiciyle iki gece üst üstte buluşma fırsatı bulduğu oyununun adı ‘Bir Delinin Hatıra Defteri’…
Yıllardan beri ülkemize sadece tiyatro oyunları için değil, gezme amaçlı da gelen Erkal, tiyatro gösterisi öncesi KIBRIS Gazetesi’ne röportaj verdi.
Usta oyuncu Kıbrıs’a ilk 1960 yılında geldi. O dönemler Müşfik Kenter Tiyatrosu’nda sahne alan Erkal, “Oynadığım bir oyunla turneye çıkmıştık ve Kıbrıs’a geldik. Ada ikiye bölünmüş değildi. Oyunu, Mağusa, Larnaka, Baf ve Lefkoşa’da sahneledik” diyerek, tarihi günlere dikkat çekiyor.
Dört farklı yorum
Erkal, ilk kez 27 yaşındayken sahnelediği ve kendisiyle özdeşleşen “Bir Delinin Hatıra Defteri”ni bugüne kadar 4 farklı yorumla sahneledi.
Nikolay Gogol’un yazdığı bu trajikomik oyunu sahneye uyarlayan, yöneten ve oynayan Genco Erkal, izleyiciye unutulmaz bir gece yaşattı.
SORU: Yıllar sonra yeniden ‘Bir Delinin Hatıra Defteri’ oyununu sahnelemeye başladınız. Bu oyunun hayatınızdaki yeri nedir?
ERKAL: Bu oyunun tarihteki önemi Türkiye’de sahnelenen ilk tek kişilik oyun olmasıdır. ‘Bir Delinin Hatıra Defteri’ böyle bir özelliğe de sahip. Bu oyun, artık benimle özdeşleşti. Genco Erkal dendiği zaman ilk akla gelen ‘Bir Delinin Hatıra Defteri’dir.
Yıllardan beri, ‘Bir Delinin Hatıra Defteri’ni 4 ayrı dönemde, 4 ayrı kez sahneledim ve her birinde de güncelleyerek farklı oyunlar sergiledim. Kıbrıs’ta da sahneleyeceğim oyun dördüncü yorumdur.
Bu oyun sadece beni değil, izleyiciyi de derinden etkiliyor. Neden diye soracak olursanız, hayatım boyunca yüzden fazla eserde oynadım, oyunlar sahneye koydum ama bu oyun asla unutulmadı.
Kuşaktan kuşağa geçen bir efsane oldu.
İnsanları derinden etkileyen bir yer var ki bugüne kadar oynadığım diğer oyunlar bir yana, hep bunu konuşuyorlar.
SORU: Kıbrıs’a ilk ne zaman geldiniz?
ERKAL: Kıbrıs’a ilk gelişim 1960’lardaydı. Yani 56 yıl önce.
SORU: İlk ziyaretiniz yine tiyatro gösterimi için miydi?
ERKAL: O dönemler Müşfik Kenter Tiyatrosu’nda sahne alıyordum. Oynadığım bir oyunla turneye çıkmıştık ve Kıbrıs’a geldik. Ada ikiye bölünmüş değildi. Oyunu, Mağusa, Larnaka, Baf ve Lefkoşa’da sahneledik. Bu şekilde 3-4 kez daha Kıbrıs’a geldim.
Daha sonra kendi tiyatromu kurdum ve yine Kıbrıs ziyaretlerim devam etti. Oyunlarımı adanın 4 bir yanında izleyiciyle buluşturdum.
SORU: Bugüne kadar Kıbrıs’ta kaç tane oyun sahnelediniz?
ERKAL: 20’den fazla tiyatro oyunuyla izleyici karşısına çıktım.
SORU: Ülkemizde tiyatroya olan ilgiyi nasıl buluyorsunuz?
ERKAL: Kıbrıs’ta tiyatro sevdalısı birçok insan bulunmakta. İzleyici kitlesi de çok kaliteli.
SORU: Bugüne kadar sahnede Kıbrıs şivesi kullandınız mı? (Genco Erkal kahkaha atıyor)
ERKAL: Hayır ama böyle bir oyun teklifi gelse, izleyici karşısına Kıbrıs şivesiyle çıkmak isterdim.
SORU: Kıbrıslı Türklerin kurdukları tiyatro gruplarını bugüne kadar izleme fırsatınız oldu mu?
ERKAL: Evet. Lefkoşa Belediye Tiyatrosu’nun Türkiye’de sahneledikleri bir oyunu izleme fırsatım oldu. Çok beğendim.
Kıbrıs’ta tiyatro dendiği zaman ilk aklıma gelen isim Yaşar Ersoy. Lefkoşa Belediye Tiyatrosu’nun kurucusu, bir tarih, bir çınar bana göre çok önemli bir tiyatrocu kendisi.
Onun yetiştirdiği oyuncuları biliyorum.
Yine Kıbrıslı Deniz Çakır’la Türkiye’deyken birlikte çalışma fırsatı yakaladım. Daha sonra Kıbrıs’a yerleşti, ama ben oyunculuğunu izlemeye devam ettim. Kıbrıs’ta tiyatroyu takip ediyorum.
SORU: Kıbrıs’a ilk 1960 yıllarında geldiğinizi söylediniz. O günden bugüne tiyatroda nasıl bir değişim gözlemlediniz?
ERKAL: Şunu söylemem gerek, festivalin bu kadar kaliteli izleyicisi olmasının sebebi, Belediye Tiyatrosunun yetiştirdiği izleyicidir.
Onların bu kadar yıldır verdiği emek sonucu, çok kaliteli ve özellikle politik tiyatrodan anlayan bir izleyici kitlesi oluşmuştur. Ve biz buraya geldiğimizde hazıra konuyoruz. Böyle bir seyirciyi karşımızda bulmanın sevincini yaşıyoruz.