2023’te 38 bin kazaya 700 milyon TL tazminat ödendi



featured



Sigorta şirketlerinin 2023 yılında meydana gelen kazalar için ödediği tazminat rakamları dudak uçuklattı

 

Her kaza bir kayıp… Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği eski Başkanı Raif Çukurovalı, geçtiğimiz yıl ülkemizde 38 bin hasar dosyası oluşturulduğunu ve bu dosyalar için 700 milyon TL’yi aşkın hasar tazminatının ödendiğini açıkladı; her kazanın, ekonomiye de bir kayıp getirdiğini vurguladı.

 

2 ayda 130 milyon TL’lik hasar… Raif Çukurovalı, 2023 yılının ilk iki ayında yaklaşık 6 bin hasar dosyasına 76 milyon TL, bu yılın aynı döneminde ise yaklaşık 5 bin hasar dosyası için 130 milyon TL hasar tazminatı ödendiğini ifade etti.

 

Cemre CEMALİ

 

Araç satışlarının her geçen gün arttığı, yolların ise trafik güvenliği açısından tehlike yarattığı ülkemizde trafik kazalarında da büyük artışlar yaşanıyor. Hal böyle olunca gözler de sigorta şirketlerine çevriliyor. Ülkemizde 250 bin civarında araç sigortası var. Bu rakam, yollardaki araç sayısının da ne kadar fazla olduğunu gösteriyor.

  Trafikteki araç sayısının artması, kurallara uyulmaması ve altyapı sorunlarından dolayı yollarda büyük küçük binlerce kaza meydana geliyor. Her kaza maddi ve manevi kayıplara neden oluyor.

Öyle ki 2023 yılında meydana gelen kazalar sonucunda 38 bin hasar dosyası oluşturuldu, bunun için sigorta şirketleri 700 milyon TL’yi aşkın hasar tazminatı ödedi.

Geçtiğimiz yıl sadece ocak- şubat aylarında yaklaşık 6 bin hasar dosyası için 76 milyon TL, bu yılın aynı döneminde de yaklaşık 5 bin hasar dosyası için 130 milyon TL hasar tazminatı karşılandı.

KIBRIS’a konuşan Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği eski Başkanı Raif Çukurovalı, meydana gelen kazalarda sigorta şirketleri tarafından oluşturulan hasar dosyaları ve ödenen tazminatlar hakkında bilgi verdi.

“Sigorta artık ihtiyaç”

 

Raif Çukurovalı, yaşam boyunca yapılan birikimlerin sigorta ile çok düşük primler ödeyerek güvence altına alınabildiğini ve sigortanın artık bir ihtiyaç olduğunu söyledi. Çukurovalı, araçlarda yüzde 2’lerden, taşınmaz mallarda ise binde 2’lerden başlayan fiyatlarla malların güvence altına alınabildiğini kaydetti.

Çukurovalı, araçlar için ‘zorunlu sigorta’ ve ‘kasko sigorta’ olmak üzere 2 türlü sigorta olduğunu anımsattı ve zorunlu sigortanın karşıyı ödeyen 3. şahıs sigortası olduğunu, kasko poliçelerinin ise isteğe bağlı yapıldığını belirtti.

Faili meçhul, sigortasız bir aracın neden olduğu bir kaza durumunda 3. Şahısları korumak ve

mağduriyeti gidermek adına yasa ile araç sigortalarının zorunlu hale getirildiğine dikkat çeken Çukurovalı, “Zorunlu sigorta, kendi aracınızdaki hasarla ilgili bir ödeme yapmaz, tamamıyla 3. Şahsı öder. İki araç çarpıştığı zaman haklı olan, haksız olanın sigortasından tazminatını alır” dedi.

Çukurovalı, yüzde 2’den başlayan fiyatlarla yapılan kasko poliçelerinde ise herhangi bir hasar durumunda sigorta şirketinden ödeme alınabildiğini söyleyerek, “Haklı ya da haksız da olsanız, herhangi bir kaza durumunda sigorta şirketi tazminatınızı karşılar” şeklinde konuştu.

 

“250 bin civarında araç sigortası var”

 

Gelişmiş ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de sigortaya olan talebin geçmiş yıllara göre arttığına dikkat çeken Raif Çukurovalı, ülkemizde şu an 250 bin civarında araç sigortası olduğunu ve bunlardan 97 bininin kasko olduğunu anlattı.

Çukurovalı, 250 bin aracın birçoğunun çok eski ve kasko yapılmayacak durumda olduğunu, bir kısmının da yurt dışından görevli gelen kişilerin araçları olduğunu ifade ederek, “Onların kaskoları, geldikleri ülkelerde olabilir. Bizdeki kaskolu araç oranı yüzde 40’larda; bu küçümsenecek bir rakam değil ama daha yüksek olmasını bekliyoruz.” ifadesini kullandı.

Ülkemizde meydana gelen ölümlü trafik kazalarının arttığına dikkat çeken Çukurovalı, bunun ülkemiz nüfusuna oranla oldukça fazla olduğunu ve acil önlemler alınması gerektiğini vurguladı.

Çukurovalı, trafik kazalarının nedenlerine bakıldığında insan, araç, yol gibi birçok faktör olduğuna dikkat çekerek, kazaların yüzde 98-99’una insan faktörünün sebep olduğunu bildirdi.

“Hasar yapmayan sürücüye indirim”

 

Kazalara sosyal yönden bakmak gerektiği gibi çevredeki etkenlerin de sürücülere direkt yansıdığının altını çizen Raif Çukurovalı, trafik kazalarının nedenleri ve yapılması gerekenler hakkında şu bilgileri verdi:

“Araçların çok olması, yolların çok kötü olması gibi nedenlerle trafik kazaları inanılmaz derecede yüksek seyrediyor. Şehir içindeki ışıklandırmalardan başlayarak yaya geçitlerinin fosforlanması çok önemli. Kavşaklar ışıklandırılmalı. Araçlara sağlıklı muayeneler yapılmalı, belki de muayene istasyonları özelleştirilmelidir.

Daha az kaza olması için biz Hasarsızlık Tüzüğü’nü hayata geçirdik. Hasar yapmayan sürücülerin poliçelerinde indirim uyguluyoruz. Örneğin 4 yıl hasar yapmayan yüzde 40-50’lerde hasarsızlık indiriminden yararlanıyor. Herkes bunun bilincinde olduğu zaman hem küçük hasarlar sigorta şirketlerine gelmeyecek hem de sürücüler hasar yapmamak için trafikte daha dikkatli olacak”.

 

“1 yılda 38 bin hasar dosyası oluştu”

 

Basına yansıyan kazaların, polisin gittiği ve rapor tuttuğu kazalar olduğunu, ancak gerçek kaza rakamlarının, sigorta onaylarının, hasarlarla ilgili kayıtların ve ödemelerin tutulduğu birliğe bağlı ‘Sigorta Bilgi Merkezi’nde’ yer aldığını ifade eden Raif Çukurovalı, buna göre geçtiğimiz yıl ülkemizde araçlarla ilgili 38 bin hasar dosyasının oluşturulduğunu ve 700 milyon TL’yi aşkın hasar tazminatının ödendiğini açıkladı.

Çukurovalı, 2024 yılının ilk iki ayı ile geçtiğimiz yılın ilk iki ayı kıyaslandığında ise; geçtiğimiz yıl ocak- şubat döneminde yaklaşık 6 bin hasar dosyası için 76 milyon TL, bu yılın aynı aylarında ise yaklaşık 5 bin hasar dosyası için 130 milyon TL hasar tazminatı ödendiğinin bilgisini verdi.

Bir önceki yıla göre hasar dosyasında biraz gerileme görülse de ödenen miktarın fazla olmasının ülkedeki pahalılığı gösterdiğine işaret eden Çukurovalı, her kazanın ekonomiye de bir kayıp getirdiğinin altını çizdi.

Çukurovalı, maddi ve manevi tazminat talepleri hakkında bilgi vererek; yasaya göre taşınır ve taşınmaz mallarda maddi hasara yol açan her kaza için sigortanın karşıyı 500 bin TL’ye kadar tazmin ettiğini, ölümle ya da yaralanmalarla sonuçlanan kazalarda ise manevi tazminat için sigorta şirketlerinin özel araçlarda 8 milyon TL, taksi-otobüs gibi ticari olarak faaliyette olan kamu araçlarında da 15 milyon TL’ye kadar manevi yönden tazminat ödemesi yapabildiğini belirtti.

 

‘Tahkim Kurulu Komisyonu’ görevde

 

Sigorta ile ilgili mağduriyetleri olan, sigortadan tazminatını alamayan sigortalı vatandaşların uzun süre mahkeme süreci yaşamaması adına birlik çatısı altın yer alan ‘Tahkim Kurulu Komisyonu’ tarafından anlaşmazlıkların çözüldüğünü ve tazmin edildiğini belirten Raif Çukurovalı, “Kişiler, şirketlerle uzlaşmaya gidemezlerse tahkime müracaat ederek 1-2 ay içerisinde uzlaşmaya gidiliyor. Onun dışındaki dosyalar mahkemeye gidiyor. Bunların yüzde 90’ı normal yollarla sigorta şirketleri tarafından ödenen hasarlardır.” dedi.

Çukurovalı, herhangi bir kaza durumunda sigorta şirketleri tarafından hasarların tazmin edilebildiği gibi sigortasız bir araçla ya da sürüş ehliyetsiz birisinin neden olduğu kazalar için de 3. şahısları korumak adına kurulan Garanti Fonu’nun 1993 yılından beri faaliyette olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:

“Sigortasız, ehliyetsiz, faili meçhul kazalarda vatandaşları maddi manevi yönden tazmin etmek amacıyla zorunlu sigortalar için ödenen paraların yüzde 3’ü bu fona aktarılıyor. Sigortacılar Birliği tarafından seçilen 4 sigortacı ve devlet tarafından atanan 1 kişi olmak üzere bu fonu 5 kişi yönetmektedir.

Sigortasız, ehliyetsiz, faili meçhul kazalarda bir polis raporu tutulmalı ve ardından avukat vasıtasıyla fona müracaat edilmelidir, avukatın parası da fon tarafından karşılanmaktadır.”

“47 dosya Garanti Fonu’ndan ödendi”

 

Raif Çukurovalı, 2023 yılında 53 kişinin Garanti Fonu’na müracaatta bulunduğunu, bunlardan 47’sinin sonuçlandırılarak ödendiğini ifade ederek; ölüm ya da yaralanma ile sonuçlanan kazalar için ödenen manevi tazminat miktarının yaklaşık 10 milyon TL, maddi tazminat miktarının ise 1 milyon 300 bin TL olduğunu açıkladı.

Çukurovalı, 2024 yılının ilk iki ayında ise Garanti Fonu’na müracaatta bulunulan dosya sayısının 6 olduğunu belirterek; bunlar için 2 milyon 500 bin TL manevi tazminat, 30 bin TL de maddi tazminat ödendiğini kaydetti.

 

Fotoğraflar/Onur ÇAVDAR

0
mutlu
Mutlu
1
alk_
Alkış
0
_zg_n
Üzgün
0
_a_rm_
Şaşırmış
2023’te 38 bin kazaya 700 milyon TL tazminat ödendi
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.